Tuesday, 19 Μάρτιος 2024

Παλαιομάνινα

 

Το σημερινό χωριό της Παλαιομάνινας εντοπίζεται γεωγραφικά απέναντι από το χωριό Αγγελόκαστρο, στη δεξιά όχθη του ποταμού Αχελώου. Βρίσκεται στην άκρη του βελανιδοδάσους (μάνια) του Ξηρομέρου, σε υψόμετρο 120 μ., 35 χλμ βορειανατολικά από το Μεσολόγγι. Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκε πληθυσμός 757 κατοίκων δείχνοντας μέσα σε μια δεκαετία μείωση 134 ατόμων. Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά σε κόμβο της Ιόνιας Οδού και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με αγροκτηνοτροφικές εργασίες με παντελή απουσία δραστηριοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης.

Το όνομα του σημερινού χωριού φαίνεται να προέρχεται από την ονομασία"Μάνινα"ή σύμφωνα με τους ντόπιους"Μάνια"που προσδιόριζε περιοχή πυκνού βελανιδοδάσους. Πριν την ίδρυση του χωριού η περιοχή ήταν γνωστή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Άγγλος τοπογράφος W. M. Leake ως"Παλαιό Μάνι".

Η Παλαιομάνινα όπως δημιουργήθηκε μετά από τη μόνιμη εγκατάσταση λατινοφώνων νομαδο-κτηνοτρόφων ή Ριμένων όπως αυτοπροσδιορίζονται περίπου το 1860, σε μια περιοχή που χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν για τα χειμαδιά τους.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί στην καθημερινότητα των Ριμένων έθιμα με ιδιαίτερη σημειολογία και προφανείς αρχαιοελληνικές καταβολές που τείνουν όμως να εξαλειφθούν.

Το σύγχρονο χωριό χτίστηκε κράσπεδα μια αρχαϊκής πόλης που πιθανολογείται από τον αρχαιολόγο καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη ότι ήταν η ακαρνανική Μητρόπολη. Βορειοδυτικά του χωριού βρίσκονται επίσης τα ερείπια ακρόπολης των κλασσικών χρόνων με χαρακτηριστική θολωτή πύλη και τοίχωμα με διπλό μανδύα. Eπίσης πολύ κοντά στη θέση Μίλα έχουν βρεθεί συλημένοι μυκηναϊκοί τάφοι. Ιδιαίτερα η θέση της Μίλας θεωρείται μία από τις 7 θέσεις όπου φαίνεται ότι αρχίζει η κατοίκηση τα πρωτοελλαδικά χρόνια στην Ακαρνανία και συνεχίζεται και στη μυκηναϊκή εποχή. Το αρχαϊκό τείχος μαζί με τα ευρήματα από την περιοχή Μίλα δείχνουν ότι η θέση της Παλαιομάνινας μαρτυρά ανθρώπινη παρουσία και πολιτισμό πάνω από 3000 έτη.

Aξιοθέατα του χωριού θεωρούνται:

1) Τα πάρα πολλά πετρόκτιστα σπίτια πολλά από τα οποία βρίσκονται σε συστοιχία, καθώς και τα ιδιόμορφα στενά σοκάκια ,

2) τα όμορφα ξωκκλήσια τουΑγίου Νικολάουμε την πανοραμική θέα, τουΑγίου Γεωργίουστην ακροποταμιά και τηςΑγίας Παρασκευήςπου θεωρείται θαυματουργή

3) η μικρή σπηλιά της "γκούβα α φούρου" ,

4) η ακροποταμιά που είναι σχεδόν σε όλο το μήκος της καταπράσινη,

5) διαδρομές στο μοναδικόΒελανιδοδάσος του Ξηρομέρουπου θεωρείται μοναδικό για την περιοχή των βαλκανίων

6) αρχαιοελληνικά μνημεία πολύ κοντά στο χωριό(κυκλώπεια τείχη, πύργοι, πύλες, πέτρινη στέρνα)

7) ύπαρξη αρχαίων πίθων υπόγειων με άγνωστη χρήση (ίσως ως ψυγεία ή στην εφαρμογή βυρσοδεψίας) στη θέση Γούβες (βρίσκεται σε ιδιόκτητη γη)
8) το τεχνολογικό μουσείο "Μύλος" ή "Μόρα" με θέμα σιτάρι-αλεύρι-ψωμί (υπό διαμόρφωση) και το λαογραφικό Μουσείο στη παλιό κτίριο του Τυροκομείου τα οποία όμως βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 15 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δήμος Ξηρομέρου Copyright © 2024 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Refer Web Agency