Tuesday, 19 Μάρτιος 2024

Καραϊσκάκη

 

Ο Καραϊσκάκης (Τοπική Κοινότητα Καραϊσκάκη - Δημοτική Ενότητα ΑΣΤΑΚΟΥ), ανήκει στον δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "ο Καραϊσκάκης". Έδρα του δήμου είναι ο Αστακός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, ο Καραϊσκάκης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καραϊσκάκη, του πρώην Δήμου ΑΣΤΑΚΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Κουρνιασμένο στις ανατολικές υπώρειες του όρους Βελούτσα και σε υψόμετρο 541μ. . Είναι το χωριό που κατά την επανάσταση του '21 φιλοξένησε το στρατόπεδο του αετού της Ρούμελης, του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Το Δραγαμέστο (θα πει αγαπητό μέρος, αγαπητή τοποθεσία) υπήρξε θέατρο αναρίθμητων ιστορικών γεγονότων με ευρεία έκταση και σημασία. Η γεωλογική διαμόρφωσης της μεταξύ βελούτσας και βελαώρας πεδιάδας, είναι δημιούργημα των νεότερων χρόνων διότι παλιότερα η θάλασσα εισέρχονταν από αυτή και διαμόρφωνε το κόλπο του Δραγαμέστου.

Στην προαναφερόμενη κοιλάδα και στην ανατολική πλευρά του αρχαίου κάστρου ανοίγονται μεγάλα σπήλαια τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ως ενδιαίτημα και στρούγγες των ποιμνίων των κατοίκων της περιοχής.

Στα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας συγκέντρωσε πλήθος προσφύγων και αναδείχτηκε σε κέντρο πολιτικών ζυμώσεων και επαναστατικής δράσης. Το χωριό μπόρεσε να διατηρήσει τη σημασία του μέχρι το τέλος του Αγώνα (1832). Έκτοτε άρχισε να επισκιάζεται από την κωμόπολη του γειτονικού Αστακού (παλιό Σκάλωμα Δραγαμέστου), η οποία οικοδομήθηκε μετά το 1832 και συγκροτήθηκε με ταχείς ρυθμούς στη διάρκεια του 19ου αι.

Μνημεία του τόπου:

· Προφήτης Ηλίας. Το Μοναστήρι βρίσκεται σε μια κορυφή της Βελούτσας. Είναι μεταβυζαντινό κτίσμα και συνδέεται στενά με την ντόπια παράδοση, με την Τουρκοκρατία και την Εθνεγερσία.

· Μονή Αγίου Δημητρίου. Σε απόσταση 40 λεπτών περίπου απ' το παλιό χωρίο και στην τοποθεσία «Βοϊδολίβαδο» κοντά σε μεγαλοπρεπή χαράδρα. Το καθολικό της μονής ήταν διαστάσεων 17Χ17μ. Ο ναός ήταν μονόκλιτος βασιλική.

· Ναός Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται κοντά στο ναό του Αγίου Αθανασίου. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι στο ναό αυτό δίδαξε ο Εθναπόστολος Κοσμάς Αιτωλός. Ο ναός κηρύχτηκε ιστορικό μνημείο.

· Ναός Αγίου Γεωργίου. Λίγο έξω και νοτιοανατολικά του παλιού χωριού εντός αγρού βρίσκεται και ο δεύτερος ναός του Αγ. Γεωργίου, προφανώς των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας με λιθόκτιστι τέμπλο, τοιχογραφημένος.

· Ναός Μεταμορφώσεως της Σωτήρος. Στο κέντρο του χωριού και λίγο κάτω από τη βρύση βρίσκεται η φτωχική μονόκλιτος ξυλόστεγος βασιλική.

· Ναός Αγίων Αποστόλων. Πρόκειται για μικρή ξυλόστεγο βασιλική που χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο. Μάλλον επισκευάστηκε το 1871 όπως μαρτυρεί η χρονολογία σε πλάκα ανάγλυφο με κλάδο ελιάς.

· Ναός Αγίου Αθανασίου. Έτος ίδρυσης το 1784.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δήμος Ξηρομέρου Copyright © 2024 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Refer Web Agency